Saturday, October 13, 2007

ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ

Χτες βράδυ βρεθήκαμε με μεγάλη παρέα στο σπίτι κάποιων φίλων. (Ναι, επιστρέψαμε πίσω στη ζωή μας τώρα τελευταία). Ημασταν γύρω στα 8 ζευγάρια, τα περισσότερα από αυτά με παιδάκια καθώς και 2 εγκυμονούσες. Ενα ζευγάρι μόνο χωρίς μωράκι. Μετά το φαγητό, η συζήτηση στράφηκε αναπόφευκτα στον τομέα 'παιδιά'. Μου προκαλούν άγχος αυτού του είδους οι συζητήσεις, γιατί όπως και να το κάνουμε, δεν πάει καιρός από τότε που έψαχνα μέρος να κρυφτώ για να τις αποφύγω. Οσο η συζήτηση προχωρούσε, ένιωσα ότι κάτι δεν ήταν σωστό, και αμέσως θυμήθηκα ότι η κοπέλα που ήταν στην παρέα χωρίς παιδάκια ήταν γύρω στα τέσσερα χρόνια παντρεμένη και ίσως να ήταν και αυτή στην προσπάθεια ν'αποκτήσει ένα, ποιός ξέρει; Και επειδή ξέρω την κατάληξη αυτών των συζητήσεων από πρώτο χέρι, μόλις έπεσε στο τραπέζι η ερώτηση βόμβα, 'εσείς πότε θα κάνετε παιδάκι;' πάγωσα. Μπήκα στη θέση της και ένιωσα σαν όλες εκείνες τις φορές που δεν είχα καμιά απάντηση να δώσω, που το μόνο που έκανα ήταν να χαμογελώ και να λέω, θα γίνει και αυτό σιγά σιγά, ενώ οι άλλες να επιμένουν να γίνει το συντομότερο γιατί σαν το μητρικό συναίσθημα δεν έχει άλλο. Αμέσως προσπάθησα να στρέψω αλλού τη συζήτηση, συγκεκριμένα σχολίασα ένα φωτιστικό της οικοδέσποινας το οποίο έχω ξαναδεί δεκάδες φορές, άστοχο αλλά έπιασε, και η συζήτηση στράφηκε αμέσως σε οικιακούς εξοπλισμούς. Δεν ξέρω αν είναι η ιδέα μου αλλά νομίζω το κορίτσι αναστέναξε με ανακούφιση......


Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων έχω έρθει αντιμέτωπη με πάρα πολλές περιπτώσεις ρατσισμού. Η υπογονιμότητα είναι ακόμα ένα θέμα ταμπού στην κοινωνία μας. Οσο και αν το παίζουμε μοντέρνοι και εξελιγμένοι, είναι κάποια θέματα που μας παίρνουν πίσω στον μεσαίωνα. Το ζευγάρι χωρίς παιδιά είναι δακτυλοδειχνούμενο ακόμα και αν έχει καταφέρει χίλια άλλα πράγματα στη ζωή τους, ακόμα και αν έχει κτίσει μια καριέρα ζηλευτή. Η πιο συνηθισμένη ατάκα είναι αυτη που όταν την ακούω μου σηκώνεται η τρίχα: 'Τι να τα κάνουν όλα αυτά; Θα τα πάρουν μαζί τους; Για ποιον δουλεύουν αφού δεν έχουν κανένα να τους κληρονομήσει;"


Το χειρότερο βέβαια που άκουσα τις τελευταίες μέρες, μου το έιπε εμπιστευτικά μια φίλη που ήταν μάρτυρας του περιστατικού αυτού στην δουλειά της. Στο συγκεκριμένο γραφείο, δυο συναδέλφισσες τσακώθηκαν έντονα σχετικά με κάποια εργασιακά ζητήματα. Η μια από αυτές, μάνα 5 παιδιών, γυρνά και λέει πικρόχολα στην άλλη που προσπαθεί συνεχώς η κοπέλα με εξωσωματικές αλλά ακόμα να τα καταφέρει: 'Τολμάς να μιλάς εσύ που ούτε ένα μωρό δεν κατάφερες ακόμα να κάμεις; Εγώ τουλάχιστον έκανα πέντε"!!!!!


Κάποιες φορές μιλάμε χωρίς να σκεφτούμε. Και η αλήθεια είναι ότι όταν δεν έχεις ζήσει κάτι, αδυνατείς να το κατανοήσεις. Το θέμα είναι να βάζεις τον εαυτό σου στη θέση του άλλου και τουλάχιστον να μην λες παραπάνω κουβέντες. Η δική μου εμπειρία μου έχει διδάξει ότι τίποτε τελικά δεν είναι αδύνατον στην εποχή που ζούμε, η ιατρική πλέον κάνει θαύματα, και αργά η γρήγορα όλες οι γυναίκες θα μπορέσουν να γίνουν μάνες. Απλά θέλει και αυτό τον χρόνο του............

35 comments:

Anonymous said...

:'(

Anonymous said...

Γλυκιά μου Apotinedra
κάθε μέρα μπαίνω στο blog για να διαβάσω μήνυμα σου, διαβάζω ξανά κια ξανά την ιστορία σου από το πώς ξεκινήσατε και το που είστε σήμερα.
Αναμένω σύντομα αποτελέσματα χωριακής και η δική σου ιστορία, ψυχολογία και στάση ζωής με βοηθουν όσο δεν φαντάζεσαι.
Σου εύχομαι καλή συνέχεια στο όμορφο ταξίδι της εγκυμοσύνης και σχετικά με τον ρατσισμό που ανέφερες το μόνο που έχω να πώ είναι ότι ¨στη ζωή ότι δίνεις θα πάρεις".
Αυτοί οι άνθρωποι τους ήρθαν εύκολα ένα και δύο παιδάκια αλλά ίσως να μην έχουν την υγιή σχέση που χρειάζεται με τον σύντροφο τους.
Τουλάχιστν εμείς μέσα από τον αγώνα μας κάναμε πιο γερά τα θεμέλια της σχέσης και της αγάπης μας με τον σύντροφο μας.
zinoula

Lexi_penitas said...

Άγγιξες ένα ευαίσθητο θέμα. Δυστυχώς ψήγματα ρατσισμού βρίσκεις καθημερινά σε όλες τις εκφράσεις της ζωής μας. Λες και είναι μέσα στο DNA μας ρε γαμώτο. Δεν έχετε ακούσει τη λέξη "άτροφη" για γυναίκα που δεν έκανε παιδιά, ή το άλλο "γυναίκα που δεν έκανε παιδιά είναι γεμάτη κακία"

Οι μπλόγκερς είναι η μόνη "ομάδα" της κοινωνίας οι οποίοι αντιλαμβάνονται τον υποβόσκοντα ρατσισμό και απορρίπτουν σχεδόν στην ολότητα τους τέτοιες συμπεριφορές.

Μπράβο! Συνέχισε τη καλή δουλεία!

APOTINEDRA said...

@Κωνσταντινα
:(( Αυτό ακριβώς...

@
Καλή μου Ζηνούλα καλώς σε βρήκα! Αποτελέσματα χωριακής ε;;; Να ευχηθώ από την καρδιά μου ένα υψηλότατο νουμεράκι που δε θα σηκώνει αμφισβήτηση. Καλή μου, αφού τα κατάφερα εγώ, είμαι σίγουρη ότι θα τα καταφέρεις και συ και όλα τα υπόλοιπα κορίτσια που παλεύουν για τον ιερό αυτό σκοπό. Αυτό με το σύντροφο το σκέφτομαι και γω...πραγματικά είμαστε πολύ πολύ τυχερές. Σε φιλώ και μόλις μάθεις νέα ειδοποίησε και μας. Θα περιμένω!

@Λέξη Πένητας
Καλώς σε βρήκα και σένα. Επανήλθες στην μπλοκόσφαιρα ε;;
Αυτό με το 'γυναίκα γεμάτη κακία' το έχω ακούσει πολλές φορές και ακόμα απορώ από που πηγάζει. Ακουσα περίπτωση που γυναίκα ξεματιάζει τα παιδιά της μόλις τους μιλήσει η νύφη της η οποία δεν έχει ακόμα καταφέρει ν'αποκτήσει δικά της! Είμαστε πολύ κακούργα κοινωνία και δεν ξέρω πόσο μπορεί ν'αλλάξει αυτό.

Psipsinel said...

krima :(

Φωτούλα Τζιώντζου said...

:( για τους "φυσιολογικούς"
:) για σένα
και
χχχ ένα για τον καθένα σας
από όλο το ασκέρι μου

An-Lu said...

Γλυκιά μου εδρούλα...θέλει το χρόνο του αλλά και τα ψυχικά αποθέματα των εμπλεκόμενων...

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ said...

"Το θέμα είναι να βάζεις τον εαυτό σου στη θέση του άλλου και τουλάχιστον να μην λες παραπάνω κουβέντες"

Τί να προσθέσω; Αυτό είναι και το ηθικό δίδαγμα. Δε θα σου κρύψω πως παλαιότερα, είχα κάνει αυτό το τρομερό λάθος, να κάνω την άσκοπη ερώτηση, για την οποία κατόπιν ωρίμου σκέψεως, έχω μετανιώσει..
:-(
΄Ηταν ο ενθουσιασμός μου, μετά το πρώτο μου, άπειρη δε λέω...
Θα με μαλώσεις κυρία;...

Πες μου, μεγάλωσε η κοιλίτσα;. ΚΛΩΤΣΑΕΙ;;;;;;;;;;;;

Πες του πάπη...αλλά...ξέρει τί θα κάνει εκείνος τώρα για μένα..ναι;

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

Anonymous said...

Apotinedra,
στάθηκες σαν αδελφή σε εκείνο το κορίτσι εκείνη τη στιγμή. Είμαι σίγουρη πως θα μπορούσε να υποστηρίξει τον εαυτό της αν χρειαζόταν, μα η γεύση του να δέχεσαι άδικες ρατσιστικές "επιθέσεις" είναι πολύ πικρή. Αντίθετα γλυκαίνει η ψυχή όταν νιώθει να έρχεται μια άλλη στη θέση της.

Πόσο ξεχνάμε να έρθουμε στη θέση των άλλων για να κάνουμε το "κομμάτι μας"... Όπως υπάρχουν γυναίκες που, έχοντας αποκτήσει εύκολα τα παιδάκια τους, είναι γεμάτες κατανόηση έτσι υπάρχουν κι εκείνες που περπάτησαν τον ίδιο δρόμο κι έχουν ξεχάσει πολύ γρήγορα. Δεν τις κατακρίνω, μια διαπίστωση κάνω. Κι η ανθρωπιά, όπως και το πως θα εξελιχθείς μέσα από τις δοκιμασίες, επιλογή είναι.

Με το καλό να περνάει ο καιρός ώσπου να πάρεις το αγγελούδι σου αγκαλιά.


@zinoula
μια τριψήφια χοριακή κορίτσι μου.

firfiris said...

Mia aporia mias kai milame gia ratsismo.

An kapoios den mporei na kanei paidi giati den iotheti ena? mipos to paidi gia na einai paidimas prepei aparaitita na moirazete ton genetiko mas kodika?

APOTINEDRA said...

@psipsinel
Πού χάθηκες εσύ ρε γατούλα;;

@νερίνα
Αγκαλιές και από δω νερινάκι!

@an-lu
Από ψυχικά αποθέματα αλλο τίποτα!

@γλαρένια
Οχι καλή μου, δεν θα σου θυμώσω καθολου, δεν μου βγαίνει καθόλου:) Αντίθετα μια ζεστή αγκαλιά, και το φιλάκι δόθηκε ήδη!

@νοτόλια
Συμφωνώ απόλυτα και σε καλωσορίζω!

@φιρφιρής
Ο λόγος είναι πολύ απλός. Εξαντλείς όλα τα περιθώρια πριν αποταθείς για υιοθεσία, η οποία παρεπιπτόντως, δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Αντίθετα εκτός από ψυχοφθόρα είναι και πολύ πολυέξοδη!

YO!Reeka's said...

καλά το χειρίστηκες... (ουφ)

Julia_Dream said...

Εδρίτσα τελικά είναι οι πιο κομπλεξικοί άνθρωποι μου φαίνεται. Και γενικά όσοι έχουν αποκτήσει κάτι χωρίς κόπο, το θεωρούν δεδομένο, χωρίς να σκέφτονται ότι για άλλους δεν είναι. :-(

Χαίρομαι που είστε καλά και βάζω στοίχημα ότι το πιτσιρίκι έχει αρχίσει να κλωτσάει! Πολλά φιλιά και στους 3 σας!! ;-)

Unknown said...

thelei polu xrono kai kopo na allaksei mia nootropia toson xronon...dustyxos h fysi h idia einai auth pou tha to allaksei giati ta pososta upogonimotitas auksanontai sunexos ta teleutaia xronia...otan pleon to provlima tha einai sthn porta tou kathe spitiou tote anapofeukta tha allaksoun oi nootropies... Einai krima pou prepei na ftasoume os ekei gia na ekleipsei autos o ratsismos alla den deixnei na uparxei allos tropos....

Starry Night said...

Μου είναι γνωστά αυτά που λες...ξέρεις εσύ τώρα. Άστα να πάνε, δυστυχώς έτσι είναι τα πράγματα.

Psipsinel said...

epaniltha pleon :)

APOTINEDRA said...

@Γιωρίκας
Ως παθούσα, ξέρω κι αλλο μονοπάτι:)

@Τζούλια
Αν κλωτσάει λέει....τούμπες κάνει:)

@ζοάκι
Τα ποσοστά υπογονιμότητας αυξάνονται δραματικά τα τελευταία χρόνια και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό. Το θετικό βέβαια θάταν να κατανοήσουμε κάτι πριν κτυπήσει τη δική μας πόρτα αλλα...

@starry night
Ξέρω γω :(

@ψιψινέλ
Καλώς την!!

giota persis said...

Ναι εχεις απολυτο δικιο Και ναι το χω ζησει ως ενα βαθμο μπραβο καλα εκανες
Ενας που ξερει καταλαβααινειΚαι μετα ειναι και η συνεχεια του ρατσισμου
τωρα με τα διδυμα με ρωτανε ειναι κληρονομικο?
και απανταω οχι ειναι απο εξωσωματικη
το πως τα χαμογελα μερικων γινονται αμηχανα βλεματα δεν λεγεται
Δεν το εκρυψα ποτε ομως και ουτε θα το κρυψω γιατι θεωρω οτι πρεπει ναμαι περηφανη γι αυτο
Δεν ηρθαν ευκολα ετσι ειχαν αγωνα και αυτος ο αγωνας ειναι περηφανεια για μενα
Προς τι η αμηχανια και ενα ααα! στο τελος?
Μια αγκαλια και στους τρεις σας
Και θελω λιγο απο την ζεστη 5 βαθμους ειχαμε σημερα...σννιφ!

Anonymous said...

Αγαπητή apotinedra
συγκινήθηκα πολύ με το μήνυμά σου αυτό και με το προηγούμενο αλλά και με όλη την ιστορία σου που την παρακολουθώ, γι'αυτό πήρα το θάρρος να σου γράψω...ανήκω κι εγώ σ'εκείνα τα κορίτσια των φόρουμ υπογονιμότητας, σ'εκείνες που δεν ξέρουν ακόμη αν θα τα καταφέρουν...το μόνο που κατάλαβα από όλη αυτή τη διαδρομή είναι ότι δυστυχώς κανείς ποτέ δεν μπορεί να σε νιώσει αν δεν έχει βρεθεί στην ίδια θέση (κάτι που απεύχομαι για τον καθένα)...και το μόνο που θα 'θελα να πω, έχοντας πληγωθεί άπειρες φορές από την (αδιάκριτη) ερώτηση "εσείς πότε θα κάνετε παιδιά" είναι ότι απλά οι "άλλοι" δεν ξέρουν...(γι'αυτό και τους συγχωρώ)...όσοι περπάτησαν αυτόν τον δρόμο αυτοί μόνο ξέρουν (γι'αυτό και δεν μιλούν...)
Καλή συνέχεια στην εγκυμοσύνη σου, με το καλό να φτάσει η στιγμή που θα κρατήσετε στην αγκαλιά σας όλη την ευτυχία του κόσμου...

Nobody said...

Αυτό το κουκλί στη φωτογραφείο είναι το μωρό σου σε υπέρηχο?

Συγχαρητήρια για την επέμβασή σου. Είναι λυπηρό το πόσο αδιάκριτοι γίνονται μερικοί μόνο και μόνο γιατί δεν σκέφτονται τί μπορεί να προκαλέσει αυτό που θα πουν. Μου έρχεται να αραδιάσω όλα τα μπινελίκια που ξέρω τώρα :)

drakouna said...

Ελπιζω να συνεχίζει κανονικά η εγκυμούνη σου.

Η καλύτερη άμυνα στο ρατσισμό είναι η επίθεση. Με χιούμορ.

Anonymous said...

Μπράβο αγαπητή Έδρα.

Κανένας δεν συζητά την υπογονιμότητα και όλες πιστεύουν ότι θα κάμουν κοπελλούδκια, χωρίς πραγματικά να σκέφτονται ότι "oh well i may have complications". Και μετά απελπισία κτλ. αφού ποττέ εν επροετοιμαστήκαν για τούτη τη κατάσταση.

Στο σχολείο ποττέ εν άκουσα την λέξη υπογονιμότητα, mind you να είχαμε και κάποια συζήτηση για το θέμα.

bee said...

Εμένα αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση απο τα γραφόμενά σου είναι οτι εσύ δεν ξέχασες "πώς είναι" να είσαι απο την άλλη πλευρά.Ευχομαι και πιστευω οτι ακομη και αν γεννήσεις και έχεις με το καλό το παιδάκι σου αγκαλιά, θα εξακολουθείς να θυμάσαι "πώς είναι" νασαι "υπογόνιμος"..
Μαρέσει πολύ ο τρόπος που σκέπτεσαι, η ικανότητα της εμπάθειας φαίνεται σε σένα, πολύ δύσκολο να το βρείς στους ανθρώπους..

Anonymous said...

Δασκαλίτσα μου χαίρομαι που δεν "ξέχασες" και προσπάθησες να γλιτώσεις την κοπέλα απο την ερώτηση...είναι πράγματι πολύ ενοχλητικο να σε ρωτούν πότε θα κάνεις παιδιά ...εγώ έκανα στον 11ο χρόνο του γάμου μου , έτσι γούσταρα ..δεν τολμούσαν να μου πουν κουβέντα οι γύρω αλλα φαντάζομαι τι θα σκεφτόταν πίσω απο την πλατη μου...

Nicolina said...

Iparxoun kai zevgaria pou DEN theloun pedia.. kai anthropoi pou DEN theloun na pantreftoun.. Apla stin Kipro nomizoume oti i zoi einai grammi, teliwnw panepistimio, pantrevomai, kamnw pedia kai pethaniskw. Kai an kapios apokleinei pou ti grammi (ok fkallw to panepistimio exw), kati paei lathos mazi tou.. Omos i zoi ennen grammi, gnorisa pollous anthropous pou einai anipantroi sta 50 tous ki eutixismenoi, pou den exoun kanena skopo na kamoun kopellouthkia kai theloun na apolausoun ti zoi tous diaforetika.. eleos pleon me tin kipro, mono se kouti mporeis na ziseis!

leila said...

ρατσισμος και κουτσομπολιο μαζι ειναι αυτο..
η απαντηση σε αυτους που ασχολουνται αποκλειστικα με τους αλλους ειναι : get a life!!

Anonymous said...

να καταθέσω κι εγώ τη δική μου εμπειρία...
είμαστε παντρεμένοι με το σύζυγό μου 6 χρόνια, αλλά δεν προσπαθήσαμε ακόμα να κάνουμε παιδιά από δική μας απόφαση... (είμαστε κάτω των 30, δε μας έφαγαν και τα χρόνια!). Είμαι σίγουροι πως πολλοί στο σόι νομίζουν πως έχουμε πρόβλημα - και συχνά πυκνά, σε βαφτίσεις κ.τ.λ. δεχόμαστε την ευχή "και στα δικά σας" με το βλέμμα της συγκατάβασης να ακολουθεί - μάλλον σκέφτονται¨τους καημένους... Απορώ πάντα γιατί θεωρούν ότι αν δεν κάνεις παιδί ένα χρόνο μετά το γάμο, τότε έχεις πρόβλημα... Και επίσης εκνευρίζομαι γιατί οι άλλοι νομίζουν ότι έχουν δικαίωμα να σου κάνουν σχόλια για το θέμα! Μια φορά δέχτηκα επίθεση από μία νοσοκόμα, όταν είχα πάει στο γυναικολόγο, η οποία μου είπε: όταν θα θέλεις να κάνεις παιδί, δε θα μπορείς!!! Αν είναι δυνατόν! Την ευχαρίστησα πολύ για την ευχή της! Ακόμα κι αν συμβεί αυτό, θα το αντιμετωπίσω όπως όλες οι γυναίκες, χωρίς ντροπή! Είναι καιρός να αντιληφθούν κάποιοι ότι ένα ζευγάρι μπορεί να είναι και ευτυχισμένο χωρίς παιδί, κα ιότι είναι καθαρά δική του απόφαση αν και πότε θα τεκνοποιήσει...

bee said...

anonymous δυστυχώς ακομη η κοινωνία και δυστυχώς οι παλιοτερες γενιές αδυνατουν να καταλάβουν οτι αποκτηση παιδιού ειναι ΚΑΘΑΡΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΉ ΕΠΙΛΟΓΗ και όχι ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ! ευχομαι σε λιγες 10ετίες που οι νέες γενιές εχουν πιο προοδευτικό πνευμα τα πραγματα ναναι καλύτερα! Με ενοχλεί που δεν μας φτάνει η δική μας προσωπική πίεση και το αγχος να έχουμε και τον περίγυρο!!

patsiouri said...

Πρίν δύο χρόνια διακόπευα με το αμόρε στην Ελαφόννησο, δυστυχώς όχι μόνοι...Το ζευγάρι του δίπλα μπανγκαλόου μας είχε γίνει στενός κορσές...Αμόρφωτοι, νεόπλουτοι, άξεστοι, χωρίς ίχνος τάκτ και αδυνατώντας να συζητήσουν για οτιδήποτε άλλο εκτός από τα δύο κωλόπαιδά τους που τα είχαν κάνει σάν τα μούτρα τους και το πόσο κοστίζουν οι λάμπες που έχουν στο σπίτι τους...

Όπου πηγαίναμε, τσιμπούρια...η γυναίκα με ρωτούσε 800 φορές την ημέρα γιατί δέν παντρευόμαστε και γιατί δέν ΄θέλουμε παιδιά. Σε σημείο όμως ΤΟΣΟ σπαστικό...που βασικά αν δέν προσβαλλόσουν/νευρίαζες/αήδιαζες...απλά κουραζόσουν.
Σκεφτόμουν, φαντάσου να ήμουν όντως μία κοπέλα που ήθελε να παντρευτεί και δέν ήθελε εκείνος, ή το να μήν μπορώ να κάνω παιδί...και κάποια στιγμή μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι...έ όχι, δέν θα της τη χάριζα...

Πρίν φύγουμε από το νησί την έπιασα ιδιαιτέρως και με πολύ σοβαρό ύφος την ευχαρίστησα που μου γάμησε τις διακοπές, της εξήγησα πως δέ μπορώ να κάνω παιδί και γι αυτό δέ με παντρεύεται ο καλός μου και πως ο λόγος που δέ μπορώ να κάνω είναι πως είμαι φορέας του AIDS και πως αν την πετύχω κάπου κάποτε να πρήζει άλλον άνθρωπο θα της καρφώσω μία από τις ενέσεις μου στον κώλο...

Ακόμα τρέχει το σούργελο...αλλά πραγματικά εκνευρίζομαι τόσο πολλυ μ'αυτούς τους ανθρώπους, πρέπει πάντα να έχεις έτοιμη μία τέτοια τρομακτική απάντηση μόνο και μόνο για να φάς τα μέλια που θα σου σερβίρει η σοκαρισμένη φάτσα τους...

Σόρι για την κατάχρηση του χώρου, καλό θα ήταν εσύ που σου κόβει να κάνεις μερικές συστάσεις στην παρέα σου όταν η άλλη κοπελίτσα δέ θα είναι μπροστά...

Φιλάκια στα μπεμπάκια σου!

Fibi said...

Στις παρέες μας είμαστε το μόνο παντρεμένο ζευγάρι, ώρες ώρες σκέφτομαι καχύποπτα και νομίζω οτι μας ζηλεύουν παρά το γεγονός οτι δεν λένε να σταυρώσουν σχέση πάνω απο 2 έτη. Μόλις αναφέρονται στα παιδιά που δεν έχουμε, η απάντησή μας είναι,"Κάτσε να παντρευτείτε πρώτα εσείς..."
Η αλήθεια όμως δεν είναι αυτή, θέλουμε να είμαστε έτοιμοι όταν έρθει αυτή η ώρα, να έχουμε ένα αμάξι και να μην κυκλοφορούμε με το παπί και να υπάρχει στην μπάντα ένα Α κεφάλιο για παν ενδεχόμενο...
Δεν βιάζομαι να γίνω μάνα, η κοινωνία όμως είναι κακιά μερικές φορές...

giota persis said...

Καλημερα Καλη εβδομαδα
και μια αγκαλια

Mailo® said...

Τώρα δε ξέρω εάν αυτό είναι ρατσισμός ή απλά απερισκεψία και μερικές φορές όπως εδώ καθαρή ΚΑΚΙΑ. Τέτοιοι άνθρωποι πίστεψέ με μόνο ευτυχισμένοι δεν είναι και πληγώνοντας τους άλλους νιώθουν «ασφαλείς» μέσα στην ανασφάλεια και τη δυστυχία τους και υπεράνω… «αφού δεν είμαστε εμείς ευτυχισμένοι να μην είσαστε κι εσείς»… η κατάπτυστη ψυχολογία πολλών. Πόσο ανθρωπάκια είμαστε. Θέλει θάρρος, ψυχική γενναιότητα και ακεραιότητα χαρακτήρα για να μπορείς να χαρείς πραγματικά με τη χαρά του άλλου και να μη ζηλέψεις (κακοπροαίρετα πάντα) .
Μην δίνεις σημασία σε τέτοιες κουβέντες και σε τέτοιους ανθρώπους.

APOTINEDRA said...

@Giota
Αυτός ο αγώνας και το αποτέλεσμα είναι που μας κάνει περήφανες, ακριβώς!

@Ανωνυμη
Αυτό ακριβώς. Μόνο όσοι το ζουν καταλαβαίνουν. Εύχομαι και για σένα τα καλύτερα στον τομέα αυτό!

@Nobody
Οχι καλή μου, δεν βγαίνουν τόσο ωραία υπερηχογραφήματα. Μου φαίνεται θα σου κάνω μερικά ιδιαίτερα μόλις γεννήσω:)

@Δρακουνα
Ολα καλά πιθανή συμπεθέρα του μέλλοντος:)

@roam
Aυτό το δεδομένο είναι που προκαλεί το άγχος τις περισσότερες φορές....

@thinky
Σπάνια νομίζω ξεχνά κάποιος που περνά από την άλλη πλευρά....ψυχολογικά θάμαι πάντα στην απέναντι όχθη και έτοιμη να ξαναζήσω ολα όσα έζησα αν θέλω να προσπαθήσω ξανά για άλλο μωράκι.

APOTINEDRA said...

@τρελοφαντασμένη
Είναι επιλογή του καθενός να κάνει ή να μην κάνει παιδί όποτε θέλει. Κανένας άλλος δεν έχει δικαίωμα να επεμβει!

@Νικολίνα
Φυσικά και είναι επιλογή του καθενός να ζήσει μια ζωή όπως ακριβώς θέλει! Και φυσικά τα παιδιά δεν είναι αυτοσκοπός για κάποιους ανθρώπους. Δυστυχώς όμως το θέμα της προκατάληψης στον τομέα αυτό, δεν περιορίζεται στα σύνορα της Κύπρου...

@Λειλα
Get a life επιτέλους σε ολους αυτούς!

@Ανώνυμη
Η απάντηση της θινκυ με καλύπτει πλήρως!!

@πατσιουρι
Τα φιλάκια έχουν δοθεί! Τέλεια η αντίδρασή σου. Μακάρι ναχαμε όλοι τα κότσια ν αντιδρούσαμε έτσι και να βάζαμε μερικούς μερικούς στη θέση τους!

@Fibi
Αυτό που επικρατεί δυστυχώς, είναι η κοινωνία να επιβάλλει κάποιες ανάγκες. Σίγουρα η αποκατάσταση σε όλους τους τομείς είναι απαραίτητη πριν ένα ζευγάρι προχωρήσει στην τεκνοποίηση!

@Γιώτα
Πάει και αυτή η βδομάδα....:)

Anonymous said...

DEAR APOTINEDRA,
OPWS KAI ALLES KOPELES MPAINW TAKTIKA STO SITE SOU NA DW TI KANEIS.PERASA OLH THN AGWNIA SOU TON TELEYTAIO KAIRO KAI KATW APO TO PROSXHMA THS ANWNUMOTHTAS EMPISTEYTHKA K EGW TON PONO TO DIKO MOU...XAIROMAI PARA POLY GIA TA NEA SOU KAI TO POST SOU ME ANGIXE SHMERA POLY BATHIA...O RATSISMOS ENANTIA TWN ZEYGARIWN XWRIS PAIDIA EINAI TRAGIKOS STHN KUPRO.KAI TO LEW AKOMA K GIA TA ZEUGARIA POU DEN THELOUN APO EPILOGH NA GINOUN GONEIS.H PIESH EINAI TERASTIA...TO ZW K EGW MESA STHN IDIA THN OIKOGENIA TOU ANRA MOU AN K GNWRIZOUN KALA POSA EXW PERASEI MOU LENE KAI EMENA TO KLASIKO EPIXEIRHMA POU ANAFERES EPEIDH KANW ANAMESA SE ALLA KARIERA.PROTIMHSA PLEON K TOUS EXW PEISEI PWS MALLON DEN THELW PARA DEN MPORW...EINAI ISWS PIO BOLIKO NA NOMIZOUME PWS AMA THELHSOUME...ISWS..KAI NA GINEI....
TA PA KAI SHMERA:)
FILIA GLYKIA MOU KAI KATHE KALO