Sunday, March 04, 2007

ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Σε λίγες μέρες γιορτάζεται σε ολόκληρο τον κόσμο η γιορτή της γυναίκας. Από χτες βλέπω σε διάφορα έντυπα διαφημίσεις του τύπου:
'Κάντε δώρο στη γυναίκα σας μια σιδερόπρεσα για τη γιορτή της γυναίκας'
'Το καλύτερο δώρο για τη γιορτή της γυναίκας είναι μια διανυκτέρευση στο τάδε ξενοδοχείο' κλπ
'Γυναίκες γιορτάστε στις 8/3 στο τάδε κλαμπ.....'

Καταρχήν εγώ δεν είμαι υπέρ καμιάς γιορτής που βάζει ετικέτες στους ανθρώπους: μέρα του Αγίου Βαλεντίνου για τους ερωτευμένους, μέρα της γυναίκας, γιορτή της μάνας, του πατέρα, του αδερφού, και όλης της οικογένειας. Γίνονται όλα για εμπορικούς σκοπούς. Αν θέλω να ευχηθώ στον αγαπημένο μου θα το κάνω την ώρα που το νιώθω, δεν θα περιμένω κάθε 14 Φεβρουαρίου, αν θέλω να πω ευχαριστώ στη μάνα που με γέννησε θα το κάνω πηγαίνοντας να τη δω και αυτή θα καταλάβει....

Αφορμή για αυτό το ποστ, δόθηκε χτες στο κομμωτήριο όταν άκουσα αυτή την γυναίκα γύρω στα 40 πρέπει να ήταν, να λέει ότι 'τακτοποίησε' τη βδομάδα που μας πέρασε μια εκκρεμότητα που είχε και τώρα μπορεί να προχωρήσει με τη ζωή της.......Ακούγοντας την σκέφτηκα η καημένη μάλλον κάτι με την υγεία της θάχει πάθει......Μέχρι που την ακούω να εξηγεί ότι η εκκρεμότητα αυτή δεν ήταν άλλη από την έκτρωση που είχε κάνει λίγες μέρες πριν................Αυτό που τακτοποιήθηκε λοιπόν ήταν ένα έμβρυο......Όταν έφυγε άκουσα και τη συνέχεια της ιστορίας! Η κυρία αυτή όχι μόνο τακτοποίησε το έμβρυο αλλά είχε πιο παλιά τακτοποιήσει και ένα παιδάκι ακόμα......σε παιδική στέγη! Και αυτό γιατί ο πατέρας, δεν ασχολήθηκε ποτέ με το γιο του, και η ίδια δεν ήθελε την ευθύνη ενός παιδιού τώρα που ήταν ελεύθερη να ζήσει τη ζωή της!! Εκεί πραγματικά ένιωσα φρίκη.

Και συνεχίζω..............
Γύρω στα Χριστούγεννα έμαθα από συνάδελφο ότι δυο 15χρονες από το σχολείο της περιοχής μας έκαναν έκτρωση γιατί έμειναν έγκυες από συμμαθητές τους!
Και δεν είναι μόνο αυτό..........γνωρίζω δύο τουλάχιστον περιπτώσεις γυναικών που έκαναν έκτρωση γιατί έμειναν έγκυες από εξωσυζυγική σχέση.......Ή ακόμα χειρότερα, γυναικών που φόρτωσαν στον σύζυγο την ευθύνη να μεγαλώνει παιδιά που δεν ήταν ποτέ δικά του........

Δεν νομίζω να χρειάζεται να γιορτάσουμε τη μέρα της γυναίκας εμείς οι γυναίκες. Καταρχήν, από πλευράς ισότητας η συγκεκριμένη γιορτή είναι κατάλοιπο, παλαιών απαρχαιωμένων αντιλήψεων. Για νάμαι πιο σαφής, εμείς οι γυναίκες κατατάσσουμε τον εαυτό μας σε μια κατηγορία άλλη από αυτή του 'ανθρώπου' (στο κάτω κάτω πόσα φύλα υπάρχουν στη γη για να γιορτάζει το ένα από αυτά;) και αυτό για μένα είναι εξευτελιστικό. Από την άλλη, τι να γιορτάσουν κάποιες γυναίκες; την ευκαιρία που είχαν για να φερθούν σαν ώριμα όντα και να αναλάβουν τις ευθύνες τους και την πέταξαν μακριά;

Ένα έχω να πω: Ας δώσουν αυτές οι κυρίες τα παιδιά τους που πετούν από δω και κει στη μάνα που έχει χάσει το παιδί της από καρκίνο, στη γυναίκα που μετά από πολλές εξωσωματικές δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει παιδί, ή ακόμα στην πολύτεκνη μάνα που μεγαλώνει με περίσσια αγάπη και πέντε και έξι παιδιά..........Αυτές οι τελευταίες ξέρουν τι πάει να πει αγάπη. Στα σπίτια αυτών των γυναικών είναι σίγουρο ότι θα γιορτάζεται και η μέρα της γυναίκας καθώς και αυτή της μάνας κάθε μέρα.....

18 comments:

evlampia said...

Και ισως η συγκεκριμενη κυρια του κομμωτηριου,μετα την τακτοποιηση των "εκκρεμοτητων" της, κανονισει να γιορτασει τη μερα της γυναικας σ'ενα υπερπολυτελες spa ξενοδοχειο, χωρις ποτε να καταλαβει την ουσια της λεξης "γυναικα".


Συμφωνω απολυτα μαζι σου για τις χαζες γιορτες που μας επιβαλλουν να γιορταζουμε. Εχουμε χασει τελειως το νοημα.

Lithium said...

oute egw simfwnw me tis giortes pu mas epivalloun kapioi na giortasoume.

oso afora tin ektrwsi ktl ktl menw anaudos me to posi eukolia kapies ginekes epixeiroun auto to pragma....i moni periptwsi stin opia mpori na dikiologisw tin ektrwsi einai i viasmos.exw proseksei oti genika oi anthrwpoi den mas aresei katholu na analamvanoume tis euthines mas (oi perissoteroi toulaxiston)kai etsi eimaste k emeis pio distixismenoi ousiastika alla kanume kai tous gyrw mas na zoun se ena psema...dimiourgoume pseftikous kosmous epidi imaste poli fovismenoi na antimetwpisoume tin alithia kai tis sinepies tis

filia...poli kalo post

Fraoula said...

Ax dsuskolo 8ema pianeis. Exeis dikio se ola. Prospa8w aftes tis meres na grapsw thn istoria mias kopelas pou ekane ektrwsh, thn opoia gnwrisa sto uni. Kai sunexeia klaiw sto telos kai den mporw na to teleiwsw.

Anonymous said...

Kαι εγω αναρωτιεμαι τι να γιορτα σουν οι γυναικες? Τι εχει αλλαξει για την γυναικα? πως να γιορτασω οταν σε καποια κρατη ακομα λιθοβουλουν γυναικες γιατι υποτιθεται οτι αμαρτησαν? Ω ! εχω πολλα μαζεμενα για αυτην την γιορτη και πιο πολλυ θυμο
Την καλημερα μου
Γιωτα

APOTINEDRA said...

@melina
Οπωσδήποτε αυτό θα γίνει. Ίσως πάλι ανέβει στα τραπέζια κανενός μπουζουκομάγαζου, για να γιορτάσει το γεγονός πως γεννήθηκε γυναίκα!

@the manbehindthewall
η αγάπη όλα τα νικάει. Ακούγεται κάπως κλισέ αλλά ειναι η αλήθεια!

@lithium
Το θέμα των εκτρώσεων είναι τεράστιων, και σίγουρα δεν είμαι αρμόδια να ασχοληθώ μαζί του. Η ευκολία όμως με την οποία κάποιες γυναίκες το επιχειρούν αγγίζει καποιες ευαίσθητες χορδές μου.

APOTINEDRA said...

@Φράουλα
Καταλαμβαίνω γιατί σε παίρνουν τα δάκρυα.....και περιμένω με αγωνία την ιστορία σου!

@Γιώτα
Δεν ξέρω τι γίνεται στην Ελλάδα με αυτή τη συγκεκριμένη 'γιορτή' πάντως στην Κύπρο κάθε χρόνο, κάποια άτομα ξεφεύγουν από το νόημα, αν αυτό υπάρχει βέβαια, γιατί δεν είμαι σίγουρη!

Anonymous said...

πάντως η γυναίκα του κομμωτηρίου φέρθηκε πιο υπεύθυνα σε αυτή την περίπτωση παρά στην περίπτωση του παιδιού που γέννησε. επίσης, όσον αφορά στα 15χρονα, είναι λυπηρό όχι γιατί δεν συνέχισαν την εγκυμοσύνη, αλλά γιατί στην εποχή που ζούμε δείχνουν να μην ξέρουν τί πάει να πει αντισύλληψη. Υπάρχουν φυσικά και γυναίκες που είδαν την έκτρωση σαν μέθοδο αντισύλληψης. Εκεί η λογική σηκώνει τα χέρια ψηλά.

Julia_Dream said...

Και εδώ τα ίδια γίνονται. Οι γυναίκες παίρνουν τις φίλες τους κ πανε να διασκεδάσουν, κάνουν τρέλες κλπ. Ξέρω και μάλιστα πολλές που το κάνουν αυτό. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να περιμένει κανείς συγκεκριμένες μέρες για να διασκεδάσει και να κάνει πράγματα. Πραγματικά είναι κρίμα να βάζουμε τον εαυτό μας και τη διαθεσή μας σε καλούπια.

Όσον αφορά στις εκτρώσεις και πόσο εύκολα μπορεί να κάνει κάποιος ένα τέτοιο βήμα... Τι να πω... Ο κόσμος γίνεται όλο κ πιο ανεύθυνος, όλο κ πιο αδιάφορος ακόμα και για το σώμα που βρίσκεται μέσα, πόσο μάλλον για μια άλλη ζωούλα.

Σνιφ, με συγκίνησες Apotinedra...

Anonymous said...

Τα ιδια γινονται και εδω Εχουν συνδιασει την γιορτη με ξεσαλωμα στις ταβερνες Λες και το νοημα ειναι αυτο Αλλα ειπαμε καθε γιορτη κατευθυνομενη να ξεχναμε την ουσια
Γιωτα

APOTINEDRA said...

@s
Καλωσόρισες!
Είναι αλήθεια ότι πλέον πολλές γυναίκες χρησιμοποιούν την έκτρωση ως μέθοδο αντισύλληψης, με την ίδια ευκολία που θα έπαιρναν το χάπι ή οποιαδήποτε άλλη μέθοδο.
Στην εποχή που ζούμε είναι αδιανόητο 15χρονα κορίτσια να μην μπορούν να παίρνουν προφυλάξεις. Μπορεί να οφείλεται και σε ελλειπή ενημέρωση, ανκαι δεν είμαι σίγουρη για αυτό!

@Julia_dream
Οι εκτρώσεις έχουν αυξηθεί επικίνδυνα τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι μόνο το δημογραφικό, που ούτε άλλως είναι πρόβλημα, αλλά το γεγονός ότι αφαιρείς την ευκαιρία από μια ζωούλα να έρθει στον κόσμο, την στιγμή που κάποιες άλλες γυναίκες δεν θα έχουν ποτέ την ευκαιρία να φέρουν στον κόσμο μια ψυχούλα:((

@Giota
οπως πολλά άλλα, έχει χάσει και αυτό κάθε ουσία!!

Anonymous said...

paidia symfwnw ki egw mazi sas oswn afora tis anekselextes ektrwseis...OMWS...pisteuw parallila oti prepei epitelous na to apenexopoihsoume to 8ema kai na mhn krazoume to ka8e atomo pou mphke se auth thn diadikasia aneu8yno h' akardo.kaka ta psemata merikes fores,ki as einai oi spanies,oi synkyries erxontai me tetoio tropo pou kopeles 8eloun kai thn kanoun kai kala kanoun.p.x periptwsh pou gnwrizw egw opou ma8ainei oti einai engyos ena mhna meta pou xwrise me ton kalo ths(!) giati autos eixe parallhlh sxesh.h gynaika en toiauth periptwsh oute akardh, oute anwrimh oute kapoio allo epi8eto mporoume na ths dwsoume etsi?otan ekane thn ektrwsh kai meta mou dhlwse me sigouria oti oute asxhma eniwse,oute typseis para mono mia terastia anakoufish.mporei kapoios na thn adikhsei? apla rwtw...oso gia sena kalh mou pou grafeis katarxhn sygxaritiria,ontws kalh douleia, alla apo thn allh dierwtomai pws mia ekpaideutikos katapianetai me ena thema to opoio kapoia stigmh tha ginei KAI sth kypro koinwniko fainomeno (me thn apodexth ennoia) kai na to vlepeis me toso kleisto optiko pedio.t thema ektrwsh den einai mauro -aspro. einai thema antilipshs,idiosyngrasias kai proswpikhs apopshs.ws gnwston den katalogizete san englima, mono se kapoies xwres opou einai kathara koinwniko8rhskeutikoi oi logoi pisw apo auto (vlepe kypros).

APOTINEDRA said...

@themanbehindthewall
@giati
Παιδιά, σίγουρα το θέμα εκτρώσεις δεν είναι άσπρο μαύρο, όπως σωστά έχετε αναφέρει, και βέβαια ο καθένας δικαιούται να έχει τις δικές του απόψεις.
Η έκτρωση προσφέρεται ως επιλογή σε διάφορες καταστάσεις. Το σε ποιες περιπτώσεις κρίνεται ορθή και σε ποιές λανθασμένη δεν μπορεί κανένας να πει με σιγουριά....Μάλλον η αλήθεια βρίσκεται στην ψυχή αυτου που το κάνει.
Το θέμα των τύψεων πάλι εναπόκειται στην προσωπική κρίση του καθενός, ανάλογα με το πως βλέπει κανείς το έμβρυο, είναι πράγματι μια ανθρώπινη ψυχή, ή
αποκτά οντότητα μόνο μετά τη γέννηση του;
Προσωπικά τείνω να πιστεύω, πώς το έμβρυο είναι άνθρωπος από τη στιγμή της σύλληψης και ότι υποφέρει τη στιγμή της θανάτωσης, όπως ακριβώς θα υποφέραμε και μεις σε περίπτωση φόνου. Πιστεύω επίσης ότι οι χιλιάδες εκτρώσεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο σε Κύπρο και Ελλάδα, αποκλείεται να έιναι όλες αποτέλεσμα βιασμού ή λάθος χειρισμού....πολλές από αυτές είναι συνέπειες αμέλειας και απερισκεψίας.
Το θέμα αυτό είναι τεράστιο και συμφωνώ ότι αν δεν βρεθείς στη θέση αυτού που το κάνει, τότε μιλάς εκ του ασφαλούς. Από την άλλη όμως δεν μπορώ να παραβλέψω το γεγονός ότι σε κάποιους φούρνους νοσοκομείων καίνε άψυχα έμβρυα από εκτρώσεις, ενώ στην διπλανή πτέρυγα, χιλιάδες ζευγάρια λαχταρούν να κρατήσουν στα χέρια τους το δικό τους μωρό!

Julia_Dream said...

Νομίζω ότι τίποτα στη ζωή δεν είναι δεδομένο. Καθετί έχει την οπτική γωνία, από την οποία μπορεί να το δει κανεις και να κρίνει ανάλογα.

Νομίζω ότι περισσότερο έχει σημασία το θέμα "αντισύλληψη" και "ανευθυνότητα για τις πράξεις μας" και όχι τόσο οι λόγοι που οδηγούν σε μια έκτρωση. Εκεί κι εγώ συμφωνώ ότι πολλές φορές δε γίνεται αλλιώς... Αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί να φτάνουν τα πράγματα ως εκεί...

PS: Apotinedra, σορρυ για τα μεγάλα σχόλια :-)

Anonymous said...

geia sou kai pali...apla h8ela na pw oti symfwna me thn embryologia, to neuriko systhma ksekina na anaptysete deila deila thn 3h evdomada ths kyhshs alla akoma einai se toso prwima stadia opou oi neurones pou metavivazoun thn ais8hsh tou ponou einai akoma anyparktoi...ara to embryo den ponaei ka8olou,den ypoferei.ypoferei otan h engymosynh einai proxwrimenh opou se auth thn periptwsh 8a xaraktirisa thn diadikasia san "matsoutsia" en kypriasth toso ths ekastwte kopelas oso kai tou giatrou.me tis ektrwseis to sigouro einai oti "to gorgwn kai xarhn exei". epeita to epixeirima oti dipla einai zeugaria pou po8oun ena paidi teinw na pisteuw oti den stekei.afenws epeidh tautoxrona yparxoun kai paidia se auto ton planhth me apeira koinwniko-oikonomika provlimata epeidh oi axaparoi oi goneis tous apofasisan na ta feroun sto kosmo(kai an o an8rwpos htan ligo pio ligo egwisths mporei kai na ta yio8ettouse...allo terastio 8ema kai auto:) ) kai afeterou...me to na ferei mia gynaika ena anepi8ymito sth dedomenh stigmh h' estw aprogrammatisto paidi sto kosmo den 8a kanei ta alla zeugaria pio gonima.etsi den einai? fysika 8a mou peis "me tous pollous o ponos en glytzihs" alla kai pali exw tis amfivolies mou.

Φωτούλα Τζιώντζου said...

Νομίζω ότι δεν μπορούμε να δούμε σε αντιπαράθεση αυτούς τους δύο τύπους γυναικών (αυτές που κάνουν έκτρωση/αυτές που δεν μπορούν να έχουν ένα παιδί), γιατί ακόμα και αν πάψει να υπάρχει το πρώτο είδος δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι για το δεύτερο. Και εγώ το έλεγα αυτό παλιά και κάποιες φορές και τώρα, αλλά ξέρω ότι αυτά δεν μπαίνουν σε διαδικασία σύγκρισης. Όπως επίσης έχω μάθει ότι κάποια παιδιά είναι προτιμώτερο να μην γεννιούνται και ότι οι γυναίκες που τα γέννησαν μόνο γυναίκες δεν είναι. 'Ισως στη τελική μέσα στην ανεύθυνότητα της η σαραντάρα λειτούργησε επιτέλους υπεύθυνα.
όσο για τη μέρα της γυναίκας δεν την γιορτάζω, όχι για λόγους αρχής, αλλά γιατί κάποτε υπήρξε μια σημαντική μέρα για μένα και κατά κάποιο τρόπο ακόμα είναι, μόνο που δεν έχω πια κανένα λόγο για να την γιορτάσω.

APOTINEDRA said...
This comment has been removed by the author.
APOTINEDRA said...

@γιατί
@νερίνα
Για νάμαι ειλικρινής, δεν τοχω ψάξει το θέμα επιστημονικά. Από ηθικής πλευράς πιστεύω ότι είναι κάτι που χρήζει πολλής σκέψης πριν πραγματοποιηθεί. Βέβαια, όπως λες και συ, υπάρχουν περιπτώσεις παιδιών που θα ήταν καλύτερα να μην είχαν έρθει ποτέ στον κόσμο....Συμφωνώ! Κάποιοι άνθρωποι είναι κρίμα που έγιναν γονείς ευθείς εξ αρχής. Για το θέμα των υιοθεσιών δεν θάθελα να επεκταθώ, απλά θα ήθελα να σου πω ότι μερικές φορές δεν αρκεί η θέληση για υιοθεσία, μερικές φορές είναι πιο εύκολο να πας στο φεγγάρι παρά να σε εγκρίνουν για υιοθεσία!

Anonymous said...

Δεν θα αναλύσω το θέμα έκτρωση, ως επί τω πλείστο με καλύψαν άλλοι. Θα πω μόνο πως δεν είμαι κατά (χωρίς να σημαίνει πως είμαι υπέρ, είναι πολυδιάστατο θέμα).

Αυτό που με ενόχλησε σε αυτό το κείμενο είναι η προκατάληψη και ο παρωπιδισμός του. Για παράδειγμα, τα άμεσα συμπεράσματα που βγήκαν για μια άγνωστη γυναίκα και τις αποφάσεις της ζωής της, βασισμένες στην λέξη "εκκρεμότητα" (που στην ουσία της έκανε σωστή χρήση), και στο κλασσικό κουτσομπολιό του κομμωτηρίου.

Η κριτική πρέπει να γίνεται επί των ιδεών, όχι εκείνων που τις εκφράζουν.